Päls är värre än kött

Ett vanligt argument för de som är för eller använder päls är ”jamen du/jag äter ju kött,” som att det skulle försvara användandet av päls.

Jag var köttätare de första 20 åren av mitt liv men jag har aldrig tyckt att päls är okej. Att äta kött är något som de flesta lär sig att man ”ska göra” från det att vi är små, det är helt enkelt normen i vårat samhälle och många tror fortfarande att kroppen måste ha kött för att fungera och må bra och att vegetarianer måste äta massa tillskott och vitaminer. Och det finns mycket som kroppen behöver i kött dock finns alla dessa ämnen i andra råvaror och med lite kunskap är det relativt lätt att få i sig allt man behöver med vegetarisk kost.

Men päls har i dagens samhälle inte nån annan funktion än att se ”snyggt” ut, även om en del vill se det som ’naturligt’. Förr i tiden använde man päls som skydd mot kylan, för att överleva, och man tog reda på hela djuret: kött, skinn, päls etc. Idag föds djur upp (i bur) och slaktas sen endast för pälsens skull, det har inte att göra med nåt annat än ren och skär fåfänga. Och tydligen tycker vissa personer att deras fåfänga går före allt annat. Jag kan acceptera dagens köttätande samhälle, men jag har och kommer aldrig acceptera användandet av päls!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *